Nieuws

Seizoensstart

Het bestuur nodigde naar gewoonte haar leden bij de aanvang van het nieuwe toeristenseizoen uit voor een lekker ontbijt. Knapperige pistolets, zachte sandwiches en overheerlijke rijsttaartjes ( gesponsord door Chantal en Nathalie) van de plaatselijke ambachtelijke bakker ’t Bakhuis vielen bij de opgekomen leden echt in de smaak. Staminee De Crawaett zorgde voor de lekkere koffie en logistieke steun.

Nadine voorspelde regen en wind. De buienradar werd meermaals bekeken. En om 9u gaf de voorzitter het startsein om de 1 e seizoensrit aan te vatten.

Enkele uurtjes later werd de rest van de pistolets en de sterke koffie met een nieuw hongertje veel goesting naar binnen gewerkt.

RIP Gust

Het was een lange strijd,
steeds verder van ons heen,
verward in eigen dromen,
op weg naar d’eeuwigheid.

Een correcte beschrijving op het overlijdensbericht van waar Gust De Bie de laatste 2 levensjaren mee geworsteld heeft. Hij heeft de strijd verloren op een leeftijd waar hij nog vol ambitie zat en plannen had. Uw fietsvrienden zijn in rouw, Gust. Gust was een bezeten wielerliefhebber. Zijn enige hobby was de koers. In de jaren ’70 was hij jarenlang bestuurslid bij wielerclub ‘De Moedige Supporters’. Deze vereniging had tot doel gemeentelijke jeugdwielrenners financieel te steunen. Hij was steeds present en hevige supporter op de vele koersen. Toen in ‘77 het wielertoerisme een opgang kende, werd de wielerclub ‘ De Moedige Toeristen’ , opgericht. Gust was mede stichter en bezieler. Hij kocht zich een juweeltje van een koersfiets aan. Vanaf dat moment kwam er naast ‘de koers’ nog een hobby bij, nl ‘fietsen’. En dat mocht snel gaan en hoe verder hoe liever en het mocht ook hoog zijn voor Gust. Als beroepschauffeur kende hij natuurlijk de wegen in België en omliggende landen als geen ander. Hij was een rijdende GPS. Hij stippelde alle grote clubritten uit. Van Lille richting zee of Ardennen. Het maakte niet uit. Er werd geen kilometer verkeerd gereden. En als Gust niet aanwezig kon zijn – wat zeer zelden gebeurde- was er paniek. Want niemand anders kende het volledige fietstraject van de geplande tocht. Zijn fietsliefde kende geen grenzen. Ook tijdens de gure en donkere wintermaanden moest er gefietst worden. Hij nam met succes regelmatig deel aan 8-kamp proeven die in de Kempen door de KWB georganiseerd werden. Dat evolueerde later naar de organisatie van winterse veldtoertochten. Gust had snel in de gaten dat dit potentieel had en nam het initiatief om veldtoertochten in Lille te organiseren. Gust bewees hiermee dat hij organisatorische – en leidinggevende vaardigheden bezat. Deze organisaties heeft onze wielerclub geen windeieren gelegd. De clubkas is er wel bij gevaren. In 2017 ervoer Gust de eerste symptomen van deze ziekte . Het fietsen werd iets moeilijker, het oriëntatievermogen iets verwarder, de communicatievaardigheden iets stroever. Maar Gust weerde zich. Maar midden 2018 moest hij noodgedwongen afzien van de wekelijkse fietstocht met zijn clubmakkers. De ziekte had al heel wat impact op hem. Fietsen bleef hij, ondanks de groeiende beperktheden, doen. Alleen. Korte fietstochtjes in de omgeving van zijn woonplaats. Dit jaar werd hij opgenomen in het zorgtehuis Lindelo. Een dagelijkse rit op de hometrainer was zijn favoriete bezigheid. Fietsen … fietsen … fietsen. Nu fietst Gust in de eeuwigheid.

Uw fietsvrienden en clubleden missen je Gust. Jij was een voorbeeld voor velen. RIP Gust.

De Rode Ridder!

De voorlaatste zaterdagrit werd een pareltje richting Hageland. Om 11.30u verschenen er 5 A’s en een occasionele fietser met sprintbenen, aan De Crawaett voor de Rode riddertoer. Volle zon, matige zuidenwind, warme temperaturen. Heerlijk om enkele uren te fietsen. Alles verliep vlot ( op een slepend wiel na van een fietsmerk dat we niet graag noemen), wat babbelen over koetjes en kalfjes, ditjes en datjes. Wat rondkijken over het Hagelandse heuvelland. “ Wat kan fietsen hier toch mooi zijn. We doen dat te weinig. Moesten we meer doen”, waren enkele vaststellingen van de groep.

Aarschot, de parel van het Hageland, is de place to be en waar het allemaal begon. De hoogtemeters stapelden zich op want geen enkele helling werd geweerd. “het Rot” in Gelrode, de Chartreuze in Holsbeek, de Houwaart in Houwaart, de champignonberg in Testelt, de keiberg in Zichem en de Drei Eyken in Herselt. Het profiel van de rit werd bijgehouden op de koerstrui van Kris. Te St Pieters Rode , aan het kasteel van Horst( km 55), werd beslist een fietsstop te houden en enkele frisse dranken te nuttigen. 32°C op het terras. Maar daar trokken de grote jongens zich niks van aan. Zij hadden al heel wat andere watertjes doorzwommen.

In de schaduw, achter een dikke beuk stond hij. De plaatselijke ridder. De man met het zwaard die graag mee poseerde voor de groepsfoto. De drinkbussen werden gevuld met fris water en de terugtocht naar de Kempen kon beginnen. Al snel speelde de wind parten en de slimmeriken besloten om de beurt de kop te pakken aan een vrij strak tempo waar iedereen zich in kon vinden. De prachtige fietsdag werd na 110 km afgesloten in het clublokaal met enkele straffe bieren waaronder ‘ een Brugse sportieve zot”. Moesten we meer doen!

Rit van de verbondenheid

Zaterdag 1 juni. Het zomert. Aangenaam fietsweer. De zon straalt en de temperatuur gaat naar 27° C. Tegen 9u staan meer dan 250 wielertoeristen met veel goesting, aan het overigens beeldschone en moderne gemeentehuis , paraat voor de jaarlijkse gemeenterit waarbij ‘verbondenheid’ centraal staat. De opkomst van onze clubleden was meer dan behoorlijk aangezien 14 gegadigden ( 30%) zich aanmelden in de prachtige VAN PEER outfit. Tegen een gezapig tempo werden, onder begeleiding van de Lilse motards, de mooie wegen in het Kempense landschap doorkruist.

Bij aankomst werd iedereen met een fris drankje ontvangen door het gemeentebestuur en uitgenodigd om de tentoonstelling van ‘Kempense sporters ‘ vroeger en nu te bezoeken.

Ik heb me laten vertellen dat onze burgermoeder, Marleen, ook de intentie had om de koersbroek aan te trekken. Misschien volgend jaar dan!

Jef Wouters’ veelzijdigheid

Het was koud. Barkoud. Gevroren. Het lentegras zag wit. Strakke snijdende NO wind. Gevoelstemperatuur -3°C. Nog snel een extra windstopper, dikke handschoenen, voetovertrekkers uit de kast gehaald en vooruit met de geit.

Maar ik was niet alleen . Met tien moedigen vertrokken we voor 90 km richting Baarle Nassau. Wind voluit op de snuit. Dicht bij elkaar en uit de wind. Tot een lekke band van Alex de groep tot stilstand bracht. Met verkleumde handen begon Alex aan de klus. Ook Jef Wouters was weer van de partij. Hij scherpt zijn conditie dagelijks aan bij de “ Knokkerijders” in het mondaine Knokke. En als Jef meerijdt met de A’s betekent het dat hij over de ‘goede benen ’beschikt.

Jef heeft ervaring zat. Vroeger jarenlang opgedaan als renner. Hij kan als geen ander zich plaatsen in de groep en de jongeren of onervaren leden aansturen waar ze moeten rijden. Jef bekeek de arbeid van Alex maar nam al snel de karwei over. Want hij heeft iets speciaals in de achterzak van de koerstrui dat hij graag toonde. Laat dat ’bommeke’ maar zitten, dit is beter dan een ‘bommeke’, lachte Jef. Iedereen met grote vraagtekens. “Hiermee kan ik makkelijk op een wip 9 bar in de band blazen,” zegt Jef. Dat wilde Rudi wel eens van nabij bekijken. Want Rudi maak je zomaar niks wijs. Maar inderdaad, na enkele drukbewegingen stond de band op de correcte spanning. Rudi stond erbij, bekeek het instrument van Jef en keurde het goed.

In de Hooge Mierde draaide de groep richting westen….. en met de wind in de zeilen zaten we snel aan de warme choco. Ook vernoemenswaardig is dat Dirk VDE weer een ‘vandepoeltje’ uit zijn benen heeft geschud. 4 op 4. Knap.

De Ladies doen het!

Afbeelding vrouwen moedige toeristen

Vier ladies - Chantal, Inge, Natalie en May – keken vol verwachting en enthousiasme uit naar hun 1 e voorjaarsrit. De fiets blonk. De banden waren op spanning gebracht. Klokslag 9u zouden ze richting Turnhout fietsen ware het niet dat Chantal plotseling “een leegloper” voelde.

Oei, geen enkele DMT renner in de buurt die het euvel kon oplossen. Er werd naar elkaar gekeken. En nu? Eureka! Dan maar de hulplijn van GOOGLE geraadpleegd. Slimme Chantal tikt : “ hoe vervang ik een lekke band van mijn racefiets”.

En hop, “ Youtube” legde binnen de kortste keren stapsgewijs de vaardigheden uit met beeld en klank. Makkelijk toch? Ware het niet dat Chantal niet alleen slim is maar ook STERK. In een mum van tijd werd de band verwisseld en de 1 e seizoenskilometers aangevat. Recht richting een zware hagelbui. Terugdraaien dan maar richting Lille naar het clublokaal de Crawaett waar een warme choco de verkleumde ladies snel opwarmde.

Knap werk Ladies! Respect!.

Seizoensstart in’t water

Het bestuur nodigde naar gewoonte haar leden bij de aanvang van het nieuwe toeristenseizoen uit voor een lekker ontbijt. Knapperige pistolets, zachte sandwiches en overheerlijke croissants van de plaatselijke ambachtelijke bakker ’t Bakhuis vielen bij de opgekomen leden echt in de smaak. Staminee De Crawaett zorgde voor de lekkere koffie en logistieke steun. Na de fotosessie werden de eerste seizoenskilometers in ‘de Living’ van staminee De Crawaett afgelegd door de rest van de pistolets en de sterke koffie met veel goesting naar binnen te werken. Want Sabine had het voorspeld: “het wordt zondag hondenweer”. Nogmaals werd de buienradar bekeken. En nog eens! Jammer! Zelfs Simonne en Willy voelden zich niet aangesproken om het carbonnen ros te berijden. En dat zegt heel wat!

Axelle is geboren!

Afbeelding geboorte Axelle

Telefoon ten huize fietsen Belmans. Dit keer niet om een fiets te bestellen. Want Ria en Ludo zijn voor de 2 e keer grootouder geworden. En dat ze fier zijn, spreekt voor zich. Kleinzoon Matiz is net de pampers ontgroeid en kan nu naar school. En aansluitend de geboorte van een prachtige kleindochter, Axelle. Zij is een prachtig wolkje van 3,5 kg en het tweede kindje van Katrien en Sven. Een dikke proficiat aan de fiere ouders en de nog meer fiere grootouders.

Inschrijvingen wielerclub

Afbeelding dames Moedige Toeristen

Houdt u van fietsen? Wilt u uw passie sportief beoefenen in een aangename sfeer? Dan is wielerclub “De Moedige Toeristen” uit Lille een goede keuze.

Man of vrouw, geoefend of eerder zeldzame fietser, iedereen kan bij DMT terecht in één van de fietsgroepen waar uw fietstempo aanleunt. U vindt hierover alle informatie op onze website onder de rubriek ‘clubreglement’.

Geïnteresseerd? Kom dan zeker naar onze jaarvergadering op vrijdag 30 november 2018 om 20u in ons clublokaal ‘De Crawaett’ op het dorpsplein te Lille.

Iedereen welkom!

Dubbelslag voor Willy!

Afbeelding dubbelslag voor Willy

De Moedige Toeristen Lille kronen elk wielerjaar een clubkampioen. Niet diegene die het snelst kan rijden maar het clublid dat de meeste regelmaat toont. Geen gemakkelijke opgave! De intentie hebben om zich voor een jaar tot DMT kampioen te bekronen is dan ook niet iedereen gegeven.

De kandidaat winnaar moet er een Spartaanse levensstijl op nahouden waarbij structuur, REGELMAAT, doorzettingsvermogen, fietshonger, discipline en rust , de basis zijn tot het succes.

Koude, regen- hagel en sneeuwbuien en hitte moeten getrotseerd worden. Familiefeestjes worden tot een minimum beperkt en de vakanties staan in teken van de fiets. Zo wordt men DMT clubkampioen.

Tot midden het seizoen 2018 waren de kaarten nog lang niet geschud. Wel merkten we dat Denis Maeyninckx, Jos Piron, Faan VDB, Jef Van Peer , Simone van Dingenen, Willy van Rooy en Staf van de Velde zich afscheidden. Naarmate het seizoen vorderde zagen we twee gemotiveerden die duelleerden voor de titel.

En het zal je niet meer verrassen want daarvoor moeten we opnieuw aanbellen ten huize Van Rooy- van Dingenen op de Gierlebaan. In dit huis hanteren de bewoners een Spartaanse discipline en een muurvaste structuur om de gewaardeerde titel van clubkampioen binnen te halen. Regen, koude, wind of zon. Het maakt niet uit. Zij staan steevast, opgewekt en gedreven aan de start.

Wie de regelmaat op de website volgde, kon met hoge zekerheid in september voorspellen wie de volgende clubkampioen zou worden. Simone stond stevig in het geel. Als gewezen atletiekster zou zij de titel niet meer uit handen geven.

Maar op 16 september sloeg het noodlot toe. Een schuiver in één van de scherpe bochten op de Zegge te St Jozef Olen zorgde voor de kentering.

De val bleef niet zonder gevolgen. Een gebroken sleutelbeen en nog wat averij links en rechts hebben ervoor gezorgd dat Simone gedwongen werd van de fiets te blijven.

Maar Simone zou Simone niet zijn.Na één week stak het sportbeestje immers opnieuw de oren op. De behoefte om opnieuw de koerskleren aan te trekken was groot. Hoe mentaal sterk moet je dan wel zijn. Wat een sportvrouw! Maar … derden, wie ze ook moge wezen, hebben haar tot inzicht en kalmte kunnen brengen. Momenteel bakt ze wafels en sportkoeken voor Willy. Men moet de energie toch ergens kwijt.

En zo lag de weg open voor haar kortste belager. Haar Willy. Heel wat stress viel bij hem weg. Je zag het ’s morgens al, bij het vertrek. Willy stond er ontspannen bij. Grapte en lachte. En zo kon Willy de laatste 3 weken al vooruitblikkend, genieten en dromen van een nieuwe titel. Die titel heeft hij mee te danken aan de sterke vrouw achter de kampioen. Simone heeft na haar jammerlijke val, Willy gesoigneerd, gecoacht en gestimuleerd zodat de titel niet meer uit handen werd gegeven. Elke dag om 9u stipt tot ca. 12u30 moest er getraind worden. Bij thuiskomst stonden de sloefkes klaar en kon Willy aanschuiven aan een rijkgevulde koolhydratentafel. Hoe de rest van de dag verliep? Vraag het aan Willy!

Het podium van de regelmaat voor 2018 ziet er als volgt uit :

  • Op de 3e plaats : Jef Van Peer met 35 stempels.
  • Op de 2 e plaats : Simone van Dingenen met 37 stempels.
  • Voor de 1 e plaats : Willy Van Rooy met 39 stempels.

Veldtoertochten DMT

Zoals besproken op de vorige jaarvergadering vindt u vanaf september op de rittenplanning, naast de wegritten, ook de plaatsen waar veldtoertochten worden georganiseerd. Onze mountainbikers ( A- B- C en ladies groep) die daaraan willen deelnemen krijgen hiervoor een stempel van de regelmatigheid.

We vertrekken zoals anders om 08.30u of 9u voor C- en Ladies, aan ons clublokaal in de nieuwe clubkledij en rijden gezamenlijk naar het punt van inschrijving van de organisator. Na de toertocht rijden we gezamenlijk terug naar De Crawaett.

Meer info ivm plaats, parcours, afstand van deze MTB tochten vindt u op hun websites via vwb.be of mountainbike.be

De geplande mtb-tochten vindt u op onze website, rubriek ritten.

  • Zondag 2 september Lille
  • Zondag 9 september Malle
  • Zondag 16 september Tielen
  • Zondag 23 september Grobbendonk
  • Zondag 30 september Rijkevorsel
  • Zondag 7 oktober Vorselaar
  • Zondag 14 oktober Halle-Zoersel

Veel plezier in veld en bos!